Friday, April 29, 2011

#6 Andrus Laansalu: Loom, kes eksis sümbolite metsa

28.04.2011 Ülikooli 18-022, Tartu

Entomoloogia, bioloogia, muusikateooria, kirjutamise ja semiootikaga kokku puutunud EKA ja TKK lektor Andrus Laansalu, kunstnikunimega Andreas W alustas loengut selgitusega, kuidas ta selle kõigeni jõudnud on, mida räägib. Kuigi akadeemiline semiootikuharidus Laansalul puudub, pole postmodernistlikus maailmas tema sõnul enam vahet, kust teadmistemosaiik pärineb.
Sebeokki tsiteerides laitis W kultuuriteoorikuid ja humanitaarsemiootikuid, kes ei tea midagi biosemiootikast, ent ometi selle osas julgelt kaasa räägivad. Kuid kuna looduslik tegelikkus erineb kindlasti sellest, mida kujutame end ümbritsevat, peab mateeriat (mitte kirjanduslikke abstraktsioone) uuriv semiootik kindlasti tundma bioloogiat.

Friday, April 15, 2011

#5 Marco Laimre informatsioonist

13.04.2011 Ülikooli 18-022, Tartu

Marco Laimre loeng-performance murdis seminarisarja selgroo suure raksakaga, rünnates loenguformaati kui sellist. Kogu improviseeritud ettekanne oli oma spontaansuses paigas. Algas kl 19:00, kui ruumi toodud lisatoolidki olid täis inimesi ning mina - organisaator, seisin peahoone fuajeekella all ja mõtlesin varasema lakoonilise suhtluse põhjal, et kas lektor üldse ilmub kohale. Kl 19:15, punktipealt akadeemilisel veerandtunnil sisenes Laimre, astus penikoormasaapais auditooriumi ette (mina vajusin ukseavasse veetud tugitooli) ja alustas.