Tuesday, November 26, 2013

#37 Katre Pärn ja Martin Oja. Väärtfilmist ja filmi väärtusest

19.11.2013 kultuuribaaris Naiiv (Vallikraavi 6, Tartu)

Helisalvestist arutelu viimasest 25 minutist saab kuulata siin.

Pimedate Ööde Filmifestivali erina toimunud vestlusringis arutasid filmisemiootikud Katre Pärn ja Martin Oja väärtfilmi teemal. Mis on väärtfilm, mis teeb filmist väärtusliku filmi, kas PÖFFi filmid on väärtuslikumad kui igapäevased "hollywoodikad"?
Teema semiootiliseks tõlgendamiseks tuletas Oja kohe alguses meelde strukturalismi: süsteem koosneb elementidest ning süsteemi elemendi väärtuslikkus sõltub selle elementi hulgast süsteemis. Filmi väärtus on seotud sellega, kui haruldane element film teiste teoste seas oma omapära poolest on, ent ka filmisiseste elementide haruldust on võimalik nii analüüsida.
Teine küsimus filmist ja väärtustest kõneldes on, et milliseid väärtusi film kommunikeerib. Kas PÖFFil tegeletakse süngemate teemadega kui televisioonis?
Katre Pärn leidis, et filmi väärtuse määrab eelkõige ära arvamusliidri arvamus filmist, kuna väärtusi, mida film kommunikeerib, hinnatakse eri kultuurides erinevalt ning arvamusliidril on sellele suur mõju. Peale selle on nimetus väärtfilm juba ise predetermineeriv.



Foto: Mihkel Riis